Nesset Prestegård - den vakreste i landet!

På Nesset prestegard ble ti av de elleve bygningene fredet i 1991 med hjemmel i Lov om kulturminner av 9. juni 1978. Det er bare garasjen som ikke er fredet.

I fredningsvedtaket står det bl.a.: ”Bygningene på Nesset prestegård vurderes som usedvanlig verdifulle. Prestegårdstunet er godt bevart med de bygninger som har hørt til og utgjør et dominerende element i kulturlandskapet. Flere av bygningene har klare arkitektoniske kvaliteter og til dels høy aldersverdi.

Gården er i tillegg av stor personalhistorisk interesse som barndomshjemmet til Bjørnstjerne Bjørnson.”

tirsdag 13. april 2010

Nesset Prestegard, museum og kultursenter.

Her vaks Bjørnstjerne Bjørnson opp: " Her vokste mine inntrykk".

Nesset Prestegard var heimstaden til ein av Noregs største forfattarar og samfunnsbyggarar. Han kom til Nesset frå Kvikne som femåring. Han henta mykje inspirasjon frå Nesset til det han skreiv. Handling og miljø i bondefortellinga "Synnøve Solbakken" som vart gjeve ut i 1857, er tydeleg henta frå Nesset. Han avslutta også fortellinga "Arne" i Eikesdalen. Her var han på forlovelsestur med si komande kone Karoline Reimers i 1858.
Prestegarden har forutan dette ei lang historie:

- På Prestneset er det vikinggraver fra tidleg vikingtid.

- Garden har ei nær ubroten presterekke frå 1590.

- Kommunen sitt namn er henta frå garden.

- Her stod den første fastskulen i kommunen.

- Bjørnson budde her frå 1838 til 1853.

- Peder Bjørnson bygde hovedbygninga. Sto ferdig i 1846-47.

- Inger Elise Bjørnson planta tuntreet på gården rundt 1846.

Alle byggningane er freda. Plassen blei valgt til kommunen sin tusenårsstad i 1999. Nesset Prestegard er no ei avdeling under Romsdalsmuseet. Du kan besøke prestegarden for omvisning i tidsrommet 20. juni - 20. august. Kommune har godkjent planer for utvikling av eit kultursenter på staden, fram mot Bjørnsonåret 2010. På lenka under finn du meir informasjon om Nesset Prestegard.

Guiding daglig i sommersesongen fra kl. 11-17

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar